söndag 1 november 2015

Quornfärsburgare


300g qournfärs

1 gul lök
2 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré
1 tsk torkad rosmarin
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk chili-pulver (eller ½ hackad chipotle-chili för mer rökig smak)
2 tsk spiskummin

1 msk kinesisk soya
1 dl vatten
1.5 msk grönsaksfond eller 1 tärning upplöst i 2msk vatten

1.5 dl ströbröd
2 ägg

Hamburger-bröd (gärna frisco-bröd)

Tillagning
Finhacka lök, vitlök samt eventuell chipotle-chili. Fräs hälften av den gula löken i en stekpanna. Tillsätt tomatpuré, chili och vitlök och låt fräsa med en halv minut. Tillsätt färsen och alla kryddor förutom fonden och sojan och låt steka i några minuter. Blanda ner sojan och fonden i vattnet och slå över färsen så allt blandas väl. Stek tills nästan all vätska har reducerats bort och ställ av stekpannan.

Rör noga ihop ströbröd och ägg i en bunke. Låt dra i någon minut och blanda sedan ner färsblandningen. Arbeta ihop färsen och brödet noggrant, gärna med händerna om det inte är för varmt. Smaka av med salt, mer chili eller andra kryddor. Du vill ha en smet som smakar gott och ganska mycket, utan att bli för intensiv.

Försök att forma en liten boll av smeten, om den är för blöt och bara fastnar på händerna så tillsätt mer ströbröd. Om den känns för torr och stabbig, tillsätt lite mer vatten eller olja.

Forma därefter 5-6 ca 1 cm tjocka biffar som är ca 7-10 cm i diameter. Tänk på att biffarna kommer att behålla sin storlek på grillen, till skillnad från köttbiffar.

Receptet hittat på http://www.javligtgott.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar