måndag 5 januari 2015

Japansk fondue

1 litet blomkålshuvud
3 msk olja
800 g utskuren biff
1 msk smör
300 g fast tofu
2 msk sesamolja
1 msk sesamfrön
150 g färska salladsärter
2 dl rostade cashewnötter
500 g kokta kalla risnudlar
6 äggulor
salt och peppar

Buljong
5 cm ingefära
2 l vatten
3/4 dl kalvbuljong
1 dl soja
1 msk mirin (alkoholfri sake)
1 1/2 krm salt

Sojapicklade svampar
200 g champinjoner eller shiitakesvamp
1 dl japansk soja
4 msk risvinäger
1 dl socker
2 dl vatten

--------------------------------------------------------------------

Sätt ugnen på 225°C.

Buljong:

Skala och skiva ingefäran. Lägg ingefäran tillsammans med övriga ingredienser till buljongen i en kastrull. Koka upp och låt småkoka ca 15 minuter med lock. Lyft upp ingefäran. Ställ åt sidan.

Sojapicklad svamp:

Ansa och skiva svampen. Koka upp soja, risvinäger, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt svampen och låt koka 5 minuter. Låt svalna.

Övrigt:

Ansa och skär blomkålen i små buketter. Lägg i en ugnssäker form och blanda med 1 msk av oljan (för 6 portioner), 1 1/2 krm salt (för 6 portioner) och 1 krm peppar (för 6 portioner). Rosta i mitten av ugnen ca 10 minuter, eller tills blomkålen fått färg.

Stek köttet i smör och resterande olja i en stekpanna ca 2 minuter per sida. Salta och peppra. Låt svalna och skär i tunna skivor.

Skär tofun i skivor och stek på båda sidor i sesamolja tills den får färg. Krydda med 1 krm salt (för 6 portioner) och strö över sesamfröna.

Strimla salladsärterna tunt. Grovhacka nötterna.

Vid servering: Koka upp buljongen. Lägg upp alla tillbehör i skålar/fat. Ta vad som önskar i en egen skål och häll på buljong efter behov.

Receptet taget från ett nummer av ICA Buffé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar