lördag 6 mars 2010

Citron/Maräng-paj

Idag kom Anna på besök så då bestämde jag mig för att bjuda på en citron/maräng-paj. Jag har länge funderat på att göra en sådan då Anders brukar tycka det är gott. Resultatet blev lyckat och det rekommenderas varmt.



Pajskal

125 gram smör
1-2 msk kallt vatten
2,5 dl vetemjöl

Citronkräm

3 äggulor
50 gram smör
saften av en citron
finrivet skal av en citron
1 msk vetemjöl
1/2 dl strösocker

Maräng

3 äggvitor
½ dl florsocker


Blanda ihop pajskal-ingredienserna och arbeta degen smidig för hand eller i matberedare. Ställ degen kallt en stund. Smörj formen och kavla ut degen så att den räcker upp över kanterna.

Grädda pajdegen i cirka 10 minuter i 225 grader, tills den fått fin färg. Låt svalna.

Vispa samman ingredienserna till citronkrämen i en kastrull. Sjud under vispning till den tjocknar. Ta av från värmen och fortsätt vispa tills den svalnat något.

Bred ut citronkrämen i pajskalet.

Vispa upp äggvitorna till hårt skum. Blanda försiktigt ner sockret.

Bred ut marängen över citronkrämen och grädda pajen i cirka 200 grader tills den fått fin färg.

Receptet hittades på http://www.efterratter.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar